Miért érdemes gombát enni?

A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg, és sokukról kiderült már, mennyi pozitív tulajdonsággal, jótékony- és gyógyhatással bírnak.

Alacsony energiatartalmuk (10 dkg csak 15 kcal-t, azaz 63 kJ-t tartalmaz) mellett rostban gazdagok, így hozzájárulnak a bélrendszer jó működéséhez. Rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban is – a vitaminok közül B-vitaminokban és – egészen egyedi módon – D- és K-vitaminban.

Legnépszerűbb hazai gombafajtánk, a csiperke kiváló B2-, B3-, B5-vitamin-, illetve szelén-, réz-, kálium- és foszforforrás.

A B-vitamin ahhoz szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését.

A B3-vitamin a megfelelő koleszterinszint kialakításában játszik szerepet, a B6 pedig az érfalak védelmében, mert ártalmatlanítja az azt károsító veszélyes anyagokat.

Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.

A réz csökkenti a reumás megbetegedések kockázatát, mivel nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, ízületek rugalmasságát, illetve erősségét.

A kálium szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában,  Az agy oxigénnel való ellátottságában segédkezik, vagyis lényegében segíti az agy munkáját. Megakadályozza a kálcium gyors kiürülését, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és ezek összességében csökkentik a szívroham kockázatát.

A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak, annak a molekulának, ami az oxigént szállítja a szervezetünkben.

Niacin tartalma védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen.

A szelén segít a vastagbélrák megelőzésében, mivel védi a bélsejteket a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, és az ízületi gyulladások megelőzésében is.

Nézd meg kedvenc termékeinket

envelopephone-handsetchevron-down